Projects

Luca RASTRELLI Projects

TECNICHE ANALITICHE AVANZATE PER L'ANALISI DI CONTAMINANTI NEGLI ALIMENTI

In accordo con le attuali esigenze e le prospettive future del settore della sicurezza alimentare, questa progetto si occuperà dello sviluppo di innovative metodologie analitiche, rapide e pienamente automatizzate, che soddisfino tutti i requisiti attualmente richiesti dall'Unione Europea ai metodi di analisi quantitativa e di conferma per il controllo ufficiale del tenore di alcuni contaminanti negli alimentiPUBBLICAZIONI SELEZIONATE PER LA VALUTAZIONE DELLA PRODUZIONE SCIENTIFICA:(* corresponding author)1. Rita Celano, Anna Lisa Piccinelli*, Luca Campone, Luca Rastrelli (2014). Ultra-preconcentration and determination of selected pharmaceutical and personal care products in different water matrices by solid-phase extraction combined with dispersive liquid–liquid microextraction prior to ultra high pressure liquid chromatography tandem mass spectrometry analysis. JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A 1355, 26-35. doi: 10.1016/j.chroma.2014.06.009Metriche: IF (2013), 4.258; Journal ranking, Q1 (Chemistry, Analytical).2. Luca Campone, Anna Lisa Piccinelli*, Imma Pagano, Sonia Carabetta, Rosa Di Sanzo, Mariateresa Russo, Luca Rastrelli (2014). Determination of phenolic compounds in honey using dispersive liquid–liquid microextraction. JOURNAL OF CHROMATOGRAPHY A, 1334, 9-15. doi: 10.1016/j.chroma.2014.01.081Metriche: IF (2013), 4.258; Journal ranking, Q1 (Chemistry, Analytical).3. Luca Campone, Anna Lisa Piccinelli*, Rita Celano, Luca Rastrelli (2012). pH-Controlled dispersive liquid-liquid microextraction for the analysis of ionizable compounds in complex matrices: Case study of ochratoxin A in cereals. ANALYTICA CHIMICA ACTA, 754, 61-66. doi: 10.1016/j.aca.2012.10.010Metriche: IF (2013), 4.517; Journal ranking, Q1 (Chemistry, Analytical).4. Luca Campone, Anna Lisa Piccinelli*, Rita Celano, Mariateresa Russo, Luca Rastrelli (2013). Rapid analysis of aflatoxin M1 in milk using dispersive liquid-liquid microextraction coupled with ultrahigh pressure liquid chromatography tandem mass spectrometry. ANALYTICAL AND BIOANALYTICAL CHEMISTRY, 405, 8645-8652. doi: 10.1007/s00216-013-7277-3Metriche: IF (2013), 3.578; Journal ranking, Q1 (Chemistry, Analytical).5. Anna Lisa Piccinelli, Teresa Mencherini, Rita Celano, Zina Mouhoubi, Azeddine Tamendjari, Rita Patrizia Aquino, Luca Rastrelli* (2013). Chemical Composition and Antioxidant Activity of Algerian Propolis. JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY, 61, 5080-5088.doi: 10.1021/jf400779wMetriche: IF (2013), 3.107; Journal ranking, Q1 (Food Science and Technology).

DepartmentDipartimento di Farmacia/DIFARMA
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost10.411,60 euro
Project duration28 July 2015 - 28 July 2017
Research TeamRASTRELLI Luca (Project Coordinator)
PICCINELLI Anna Lisa (Researcher)