Projects

LUIGI SCHIAVO Projects

8 Funded projects
Filter
Dietetica applicata alle scienze medico-chirurgiche e alla chirurgia dell'obesità
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost1.549,37 euro
Project duration3 August 2020 - 3 September 2040
Detail
The Project aims to design and develop micronutrient supplements or foods for special medical purposes, especially formulated for patients who undergoing BMS. In particular, the project main aims will be as follow: 1. Evaluation of significative modifications in post-BMS patients metabolism by metabolomic analyses. 2. Identify those patients who develop post-BMS micronutrient deficiencies despite
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost1.158,18 euro
Project duration25 November 2024 - 25 November 2027
Detail
The aim of the present study will be to assess the safety and effectiveness of a 4-week low calorie ready-to-eat ketogenic products as preoperative care treatment in patients with obesity scheduled for bariatric surgery
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost1.879,03 euro
Project duration31 July 2023 - 31 July 2026
Detail
This study will aim to compare post-BS appointment adherence, total weight loss (TWL),body mass index (BMI), fat mass (FM), fat free mass (FFM), micronutrient status, and amelioration/resolution of comorbidities in patients that did or did not use telemedicine. In total, 100 (50 telemedicine and 50 non-telemedicine) patients will be matched on gender, age, time since surgery, BMI, and travel dista
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost8.638,26 euro
Project duration25 July 2022 - 25 July 2025
Proroga31 dicembre 2025
Detail
Obiettivo primario sarà quello di valutare, mediante questionari validati, la percentuale di pazienti che riferiscono una alterata percezione del gusto post-SG e comparare la frequenza di assunzione delle diverse classi alimentari nel pre- e post- SG. Obiettivo secondario sarà quello di valutare la variazione ponderale, lo stato clinico generale e l¿evoluzione delle comorbidità riscontrate in anam
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost3.894,85 euro
Project duration22 November 2021 - 22 November 2024
Proroga25 Luglio 2025
Detail
Valutare il vantaggio clinico della combinazione delle due strategie preoperatorie (CPAP+DC) rispetto al solo trattamento preoperatorio con CPAP nella riduzione del rischio operatorio nei pazienti affetti da obesità patologica con OSAS di grado severo candidati a intervento chirurgico bariatrico. In particolare: End point primario: valutare l¿effetto della terapia combinata (CPAP+DC) vs CPAP sul
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost1.947,43 euro
Project duration22 November 2021 - 22 November 2024
Proroga25 Luglio 2025
Detail
DepartmentDipartimento di Medicina, Chirurgia e Odontoiatria “Scuola Medica Salernitana”/DIPMED
Principal InvestigatorSCHIAVO LUIGI (Project Coordinator)
FundingUniversity funds
FundersUniversità  degli Studi di SALERNO
Cost1.701,63 euro
Project duration15 February 2021 - 30 September 2024
Detail

  Data source U-GOV dal 1 Gennaio 2013