Pubblicazioni

Donatella ALBANESE Pubblicazioni


2020
Contributo in Atti di convegno
Disposable label - Free immunosensor on screen - Printed electrodes for the detection of Aflatoxin B1 in food.
In: 24th IMEKO TC4 International Symposium and 22nd International Workshop on ADC and DAC Modelling and Testing International Measurement Confederation (IMEKO) Pag.254-259
24th IMEKO TC4 International Symposium and 22nd International Workshop on ADC and DAC Modelling and Testing, IWADC 2020
ita 2020
Malvano, F.; Pilloton, R.; Albanese, D.
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-85096748987
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2018
Contributo in Atti di convegno
Self assembled and electrochemically deposed layers of thiols on gold compared with electrochemical impedance spectroscopy and atomic force microscopy.
In: Lecture Notes in Electrical Engineering Springer Verlag Vol.431, Pag.163-168
ISBN:9783319550763
3rd National Conference on Sensors, 2016
italia 2016
Castagna, J.; Malvano, F.; Albanese, D.; Pilloton, R.
Versione online
Digital Object Identifier (DOI): 10.1007/978-3-319-55077-0_22
Codice identificativo ISI: WOS:000435009500022
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-85029662815
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2015
Contributo in Atti di convegno
Ethanol content in must grape by alcohol dehydrogenase biosensors based on doped - Polyaniline modified screen printed electrodes.
In: Chemical Engineering Transactions Italian Association of Chemical Engineering - AIDIC Vol.43, Pag.37-42
ISBN:9788895608341
ICHEAP 12
Rhò- Milano 19-22 May
Malvano, Francesca; Albanese, Donatella; Sannini, Adriana; Crescitelli, Alessio; Pilloton, Roberto; Di Matteo, Marisa
Versione online
Digital Object Identifier (DOI): 10.3303/CET1543007
Codice identificativo ISI: WOS:000365994200007
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-84946045812
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2015
Contributo in Atti di convegno
Quality improvement of low alcohol craft beer produced by evaporative pertraction.
In: Chemical Engineering Transactions Italian Association of Chemical Engineering - AIDIC Vol.43, Pag.13-18
ISBN:9788895608341
ICHEAP 12
Rhò- Milano 19-22 May
LIGUORI, LOREDANA; De Francesco, Giovanni; Russo, Paola; ALBANESE, DONATELLA; Perretti, Giuseppe; DI MATTEO, Marisa
Versione online
Digital Object Identifier (DOI): 10.3303/CET1543003
Codice identificativo ISI: WOS:000365994200003
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-84946062229
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2015
Contributo in Atti di convegno
PET based nanocomposite films for microwave packaging applications.
In: AIP Conference Proceedings 2 HUNTINGTON QUADRANGLE, STE 1NO1, MELVILLE, NY 11747-4501 USA American Institute of Physics Inc. Vol.1695, Pag.020059-020065
International Conference on Polymer Processing with Resulting Morphology and Properties: Feet in the Present and Eyes at the Future, GT 2015
ita 2015
Galdi, M. R.; Olivieri, R.; Liguori, L.; Albanese, D.; Di Matteo, M.; Di Maio, L.
Versione online
Digital Object Identifier (DOI): 10.1063/1.4937337
Codice identificativo ISI: WOS:000371592000059
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-84975095500
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2015
Contributo in Atti di convegno
LUTEIN EXTRACTION FROM TOMATO PEELS AND ITS EVALUATION OF HEAT STABILITY.
In: Acta Horticulturae,Vol.1081, Pag.275-280
ISBN:978-946261074-3
XIII International Symposium on Processing Tomato
Sirmione (Italy) June 8, 2014
Adiletta, Giuseppina; Memoli, Antonia; Albanese, Donatella; Crescitelli, Alessio; Di Matteo, Marisa
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-84937458774
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2014
Contributo in Atti di convegno
Caratterizzazione di ecotipi di meloni campani.
In: Ricerche e Innovazioni nell'industria alimentare Pinerolo, Italia Chiriotti Editori Vol.XI, Pag.232-238
ISBN:9788896027196
Congresso italiano di scienza e tecnologia degli alimenti
Fiera Milano - Rho 21-22 maggio 2013
Loredana, Liguori; Francesco, Raimo; Paola, Orilio; Donatella, Albanese; Marisa, Di Matteo
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2014
Contributo in Atti di convegno
Caratterizzazione di mini angurie da coltivazioni innovative.
In: Ricerche e Innovazione nell'industria alimentare Pinerolo, Italia Chiriotti Editori Vol.XI, Pag.255-260
ISBN:9788896027196
congresso italiano di scienza e tecnologia degli alimenti
Fiera Milano - Rho 21-22 maggio 2013
Loredana, Liguori; Catello, Pane; Massimo, Zaccardelli; Orsola, Cossia; Paola, Orilio; Donatella, Albanese; Marisa, Di Matteo
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2014
Contributo in Atti di convegno
Caratterizzazione della frazione aromatica di ecotipi campani di aglio..
In: Ricerche e Innovazioni nell'industria alimentare Pinerolo, Italia Chiriotti Editori Vol.XI, Pag.238-243
ISBN:9788896027196
Congresso Italiano di §Scienza e Tecnologia degli Alimenti
Fiera Milano, Rho 21-22 maggio 2013
Rosa, Califano; Loredana, Liguori; Donatella, Albanese; Marisa, Di Matteo
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2013
Contributo in Atti di convegno
Glucose oxidase (GOx) biosensors by prussian blue (PB) modified screen-printed electrodes.
In: 3rd International Conference on Bio-Sensing Technology Pag.P56-P56
3rd International Conference on Bio-Sensing Technology
Sitges (Barcellona) 12-15 maggio 2013
D. Albanese; A. Sannini; F. Malvano; R. Pilloton; M. Di Matteo
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2013
Contributo in Atti di convegno
Comparison of TEOS (tetraethyl orthosilicate) and PVA (polyvinyl alcohol) for immobilization of glucose oxidase on screen-printed electrodes.
In: 3rd International Conference on Bio-Sensing Technology Pag.P55-P55
3rd International Conference on Bio-Sensing Technology
Barcellona maggio 2013
D. Albanese; A. Sannini; R. Pilloton; A. Crescitelli
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2012
Contributo in Atti di convegno
IR thermography assisted control for apples microwave drying.
In: Procs. 11th Quantitative InfraRed Thermography napoli Gennaro Cardone Vol.QIRT-2012-381, Pag.1-7
ISBN:9788890648441
11th Quantitative InfraRed Thermography
napoli 11-14 giugno 2012
CUCCURULLO, Gennaro; GIORDANO, LAURA; ALBANESE, DONATELLA
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2010
Contributo in Atti di convegno
Biosensor-Based Intelligent Measurement System for Wine Fermentation Monitoring.
In: System Sciences (HICSS), 2010 43rd Hawaii International Conference on HICSS.2010 Pag.1-10
ISBN:9780769538693
System Sciences (HICSS)
Hawaii 01/2010
Paciello, V.; De Santo, M.; Albanese, D.; Liguori, C.; Pietrosanto, A.
Digital Object Identifier (DOI): 10.1109/HICSS.2010.84
Codice identificativo ISI: WOS:000282391803070
Codice identificativo SCOPUS: 2-s2.0-77951711280
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2008
Contributo in Atti di convegno
Effects of microwave pasteurization on orange juice quality.
In: Atti 63° Congr. naz. ATI flaccovio Vol.1, Pag.107-111
ISBN:9788877588395
63° Congr. naz. ATI
Palermo 23-26 settembre 2008
L. CINQUANTA; CUCCURULLO G.; D. ALBANESE
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Screen printed biosensors for monitoring of alcoholic fermentation..
In: Food-New Option for the Industry-EFFoST/EHEDG Joint Conference; Pratical application of research results Pag.80-80

Lisbona 14-16 november 2007
Albanese D.; Montereali M.R.; Pilloton R.; Vastarella W.; Di Matteo M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Microwave drying of aubergine (Solanum Melongena) slices:kinetic and quality changes. Pag.97-97
Effost
Lisbona
M. FARINA; ALBANESE D.; L. CINQUANTA; G. CUCCURULLO; M. DI MATTEO
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Utilize of new starter in the frozen oven product. Pag.252-252
CIGR Section VI 3rd International Symposium
Napoli, 24-26 settembre
ALBANSE D. ALFANO K; DI MATTEO M.; POIANA M; ZOTTA T
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Influence of biodegradabile pot on flavour developed from aromatic plants.
In: Effost/ EHEDG Joint Conference “Food-New Option for the Industry: Pratical Application of Research Results Pag.54-54

Lisbona 14-16 november 2007
Albanese D.; Alfano K.; Attanasio G; Di Matteo M.;
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Influence of biodegradable pot on flavour developed from aromatic plants. Pag.54-54
Effost
lisbona 14-16 novembre 2007
D. ALBANESE; K. ALFANO; G. ATTANASIO; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Microwave drying of aubergine (Solanum Melongena) slices: kinetic and quality changes.
In: Food-New Option for the Industry-EFFoST/EHEDG Joint Conference ; Pratical application of research results Pag.97-97

Lisbona 14-16 november 2007
Farina M.; Albanese D.; Cinquanta L.; Cuccurullo G.; Di Matteo M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Model of Bacterial Growth for the Prediction of Fish Shelf-life in Active Packaging. Pag.253-253
CIGR Section VI 3rd International Symposium
Napoli, 24-26 settembre
ALBANESE D; RUSSO L; CRESCITELLI S; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Influence of Grinding Grade on Chemical and Physical Properties of Espresso Coffee by Pod.. Pag.48-48
CIGR Section VI 3rd International Symposium
Napoli, 24-26 settembre
ALBANESE D; DI MATTEO M.; FALIVENE B; NIGRO R; POIANA M
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2007
Contributo in Atti di convegno
Instrumental texture analyses to evaluate the freshness of fish products. Pag.53-53
AERC 2007, 4th Annual European Rheology Conference
Napoli, 12-14 Aprile
ALBANESE D.; FALIVENE B; DI MATTEO M
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Ultrasound Application to Enzymes’ Inactivation for Vegetable Stabilisation Improvement. Pag.445-446
IUFoST 2006
Nantes
ALBANESE D; FARINA M; LAMBERTI N.A.; ARDIA L; CAPUTO A; POIANA M; DI MATTEO M
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Valutazioni dinamometriche della texture di prodotti da forno surgelati ottenuti con differenti starter. Pag.223-227
IX Convegno nazionale di Reologia
Tropea (VV) 20-23 settembre
ALBANESE D; ALFANO K; ZOTTA T; FALIVENE B; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Modelling convective and microwave drying of potatoes slices.
In: IUFoST 13th World Congress of Food Sciences Technology EDP sciences Pag.799-800
XIII Congress of Food Science and Technologies
Nantes 17-21 September 2006 Nantes
D. ALBANESE; L. RUSSO; M. FARINA; A. BRASIELLO; DI MATTEO M.
Digital Object Identifier (DOI): 10.1051/IUFoST20060901
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Modelling Convective andMicrowave Drying of Potatoes Slices.
In: Proceedings of IUFoST13th World Congress on Food Science and Technology LES ULIS EDP Sciences Pag.795-796
IUFoST 13
Nantes 17-21 Settembre 2006
D. ALBANESE; L. CINQUANTA; L. RUSSO; S. CRESCITELLI; M. FARINA; BRASIELLO A.
Digital Object Identifier (DOI): 10.1051/IUFoST:20060901
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Influence of composition, roasting grade and granulometry on chemical and physical properties of Espresso Coffee by cake. Pag.1523-1524
XIII Congress of Food Science and Technologies
17-21 Settembre 2006 Nantes
D. ALBANESE; B. FALIVENE; R. NIGRO; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Process’ improvement of smoked seabream fillets (Sparus aurata). Pag.453-454
XIII Congress of Food Science and Technologies
Nantes 17-21 September 2006 Nantes
D. ALBANESE; B. FALIVENE; K. ALFANO; M. POIANA; L. CINQUANTA; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2006
Contributo in Atti di convegno
Mathematical models for the shelf life of seabream (Sparus aurata)stored in an active packaging. Pag.451-452
XIII Congress of Food Science and Technologies
Nantes 17-21 September 2006 Nantes
D. ALBANESE; L. RUSSO; B. FALIVENE; S. CRESCITELLI; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2005
Contributo in Atti di convegno
Innovazione nella tecnologia di conservazione delle castagne.
In: Atti del "IV Convegno Nazionale Castagno 2005" Pag.95-98
"IV Convegno Nazionale-Castagno 2005"
Montella (AV) 20-22 ottobre 2005
ALBANESE D.; ATTANASIO G; DI MATTEO M
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2005
Contributo in Atti di convegno
Effetti delle temperature di essiccazione sulle proprietà fisico-chimiche delle castagne..
In: Atti del IV Convegno Nazionale del castagno Pag.267-269
Atti del IV Convegno Nazionale del castagno
Montella (AV) 20-22 Ottobre 2005
ATTANASIO G; CINQUANTA L; ALBANESE D.; DI MATTEO M
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2004
Contributo in Atti di convegno
Experiments and modelling of chestnuts drying and rehydration. Pag.19-25
IX International Congress on Engineering and Food (ICEF)
Montpellier 7-11 marzo
BRUCATO V; ALBANESE D; ATTANASIO G; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2004
Contributo in Atti di convegno
Coating chocolate: characterization and stability prevision. Pag.1-6
IX International Congress on Engineering and Food (ICEF 9)
Montpellier 7-11 marzo 2004
DI MATTEO M.; ALBANESE D; RUSSO L; CINQUANTA L; DEL VAGLIO M
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2004
Contributo in Atti di convegno
Active packaging of fish products. Pag.124-128
IX International Congress on Engineering and Food (ICEF 9)
Montpellier 7-11 marzo 2004
ALBANESE D; CINQUANTA L; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2004
Contributo in Atti di convegno
Shelf-life prediction in minimally processed potatoes. Pag.312-316
IX International Congress on Engineering and Food (ICEF 9)
Montpellier 7-11 marzo 2004
RUSSO L; ALBANESE D; CINQUANTA L; ORILIO P; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2001
Contributo in Atti di convegno
Dried processes for quality tomatoes.
In: Proceeding of Fifth Italian Conference on Chemical and Process Engineering (ICHEAP)Vol.2, Pag.895-898
Fifth Italian Conference on Chemical and Process Engineering
FIRENZE 20-23 maggio 2001
ALBANESE D.; CINQUANTA L.; DEL VAGLIO M.; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2001
Contributo in Atti di convegno
Innovazioni nelle tecnologie delle castagne. Pag.281-285
Convegno Nazionale Castagno 2001
Marradi-Firenze, 25-27 ottobre 2001
ALBANESE D.; CINQUANTA L.; DI MATTEO M.; DEL VAGLIO M.; GALGANO F.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2001
Contributo in Atti di convegno
Tipicizzazione e certificazione del prodotto fico essiccato italiano. Pag.39-40
Preatti II Convegno Nazionale sul fico
Ascea Marina 9 ottobre 2001
GRASSI G.; SIMEONE A.; DI MATTEO M.; ALBANESE D.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2001
Contributo in Atti di convegno
Caratteristiche di qualità del fico essiccato italiano. Pag.15-18
Preatti II Convegno Nazionale sul fico
Ascea Marina 9 ottobre 2001
ALBANESE D.; DI MATTEO M.; VILLARI A.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2001
Contributo in Atti di convegno
Steam rehydratation of dried chestnuts. Vol.2, Pag.813-818
Fifth Italian Conference on Chemical and Process Engineering
FIRENZE 20-23 maggio 2001
ALBANESE D.; BRUCATO V.; CONTE A.; DI MATTEO M.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2000
Contributo in Atti di convegno
Aspetti qualitativi di castagne trasformate. Vol.II, Pag.785-792
Produzioni Alimentari e Qualità della Vita. Sassari
4-8 settembre 2000
ALBANESE D.; ATTANASIO G.; CINQUANTA L.; DI MATTEO M.; NADDEO C.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
2000
Contributo in Atti di convegno
Nutritional quality of vegetables: effects of chilling on the ascorbic acid content of fennel.. Vol.II, Pag.611-618
Produzioni Alimentari e Qualità della Vita”. Sassari
4-8 settembre 2000
GALGANO F.; FAVATI F.; LAPELOSA L.; ALBANESE D.; MONTANARI L.
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
1998
Contributo in Atti di convegno
Conservazione dei piccoli frutti mediante film ed adsorbenti. Pag.311-312
IV Giornate Scientifiche S.O.I.
Sanremo, 1-3 aprile
DI MATTEO M.; CINQUANTA L; ALBANESE D; ROTUNDO A; CAPOGROSSI A
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)
1998
Contributo in Atti di convegno
Analysis of the preservation of ninja lettuce by means of tensile strenght test. Pag.108-114
Joint Conference of Italian, Austrian, Slovenian Rheologists
Trieste, 20-23 maggio
DI MATTEO M.; NIGRO R; ALBANESE D
Visualizza sul Database dei Prodotti (IRIS)